Blogi: Asiaa opiskelija-asumisesta!
Tässä blogissa SOA:laiset ottavat kantaa opiskelija-asumisen kehityssuuntiin.
Toimi 2030 -hankkeen anti jäi asumisen tukien osalta laihaksi
Sosiaaliturvan uudistamisvaihtoehtoja valmistellut Toimi 2030 -hanke julkisti tänään tuloksensa. Jo aiemmin julkistetut kolme vaihtoehtoista suuntaa sosiaaliturvan uudistamiselle olivat saaneet lisää lihaa ympärilleen ja niiden rinnalle oli kehitelty kolme vaihtoehtoista asumisen tukea. Mitä Toimi 2030 -hankkeesta jäi käteen asumisen näkökulmasta?
Asumisen kuplia ja tilantarve digiajalla
Viime vuosina on Suomessa on puhuttu toisistaan eriytyvistä elämäntapa- ja arvomaailmakuplista. Viimeisimpänä keskusteluun osallistui Ylen toimittaja Reetta Räty, joka totesi syvimmän juovan kulkevan yhteiskuntaluokkien välillä. (https://yle.fi/uutiset/3-9761647) Ovatpa toisistaan eriytyvät kuplat totta tai tarua ja jakaudummepa niihin asuinpaikkakunnan tai yhteiskuntaluokan perusteella, ainakin asumisessa kuplat – tai kenties tarkemmin ilmaistuna erilaiset asumispreferenssiprofiilit – vaikuttaisivat olevan täyttä totta. Itselleni nämä konkretisoituivat, kun kävin alkuviikosta Mikkelin asuntomessuilla. Asuntomessutalojen kuntosali- ja joogastudiohuoneet sekä ulkoporealtaat tuntuvat kaltaiselleni helsinkiläiselle kerrostaloasujalle taatusti yhtä vierailta kuin aamuöinen raitiovaunun kirskuna mikkeliläiselle omakotikansalle. Asunnot olivat tilavia, mutta kaukana. Maisemat olivat loistavia, mutta palvelut loistivat poissaolollaan. Alue on taatusti mainio paikka asua, mutta itselleni täysin väärä. Asuntomessuilla oli paljon ratkaisuja, jotka ovat taatusti monen haluamia, mutta joiden tarvetta en itse osannut käsittää. Ovatko erilaiset asumisen toiveet ja todellisuudet etääntymässä?
Perinteisiä uria asumisen poluilla – Ovatko nuoret konservatiivisia asujia?
Jakamistalous ja kaupungistuminen ovat globaaleja megatrendejä, jotka vääjäämättä heijastuvat myös asumiseen. Nuoret ovat usein kulutuskäyttäytymisen muutosten edelläkävijöitä, mutta koskeeko tämä myös asumista? Heinäkuussa Skanska, Ilmarinen ja Stora Enso julkaisivat teettämänsä selvityksen nuorten asumistoiveista. Selvityksen tulokset saattoivat yllättää ne, jotka olettivat nuorten asumistoiveita ennakkoluulottomiksi. Urbaanien unelmien ja yhteisöllisen asumisen sijaan monen nuoren toiveissa on itse omistettu omakotitalo esikaupunkialueelta. Ovatko nuoret siis konservatiivisia asujia?
SOA lausui asuntosuunnittelua ja rakentamisen sääntelyä koskevasta laki- ja asetuskokonaisuudesta
Suomen opiskelija-asunnot SOA lausui ympäristöministeriö valmistelemasta säädöspaketista, jossa uudistetaan rakentamisen ja asuntosuunnittelun ohjausta. SOA toivoo, että asuntosuunnittelua koskevassa asetuksessa lievennetään asuinhuoneistojen minimikokoa ja siirrytään pinta-alapohjaisesta toimintolähtöiseen sääntelyyn.
Koti vaiko kämppä opiskelijoillemme?
Itsenäistymisen rajapyykki, vaihto-opiskeluajan villi asuntola, nuoren parin ensimmäinen yhteinen koti – muistot opiskelija-asumisesta ovat moninaisia. Vaikka asuntoloiden maineesta on jo pyristelty irti, opiskelija-asumista leimaa silti tilapäisyys. Onko opiskelija-asumisen tehtävä tarjota asunto – tukikohta ja perusedellytykset – väliaikaiseen elämänvaiheeseen vaiko ensimmäinen oma koti?