Asumisen ostopolkututkimus toisen asteen opinnot päättäville 2024

ti kesäk. 25 07:00:00 2024

Suomessa nuoret muuttavat useimmiten omilleen 18-20 -vuotiaina, usein siis toisen asteen opintojen päätyttyä. Ensimmäistä kertaa omilleen muuttavat opiskelija-asumisen keskeistä kohderyhmää ja siksi SOA teetti toista astetta päättäville nuorille suunnatun kyselyn näiden asunnonhakusuunnitelmista.

Kyselyn perusteella suurin osa, 63%, toivoo asuvansa yksin. Yleisin reitti asunnonhakuun (89 % maininnut) ovat yksityisten vuokranantajien ilmoitukset Oikotiellä, Vuokraovessa ja vastaavissa palveluissa. Opiskelija-asunnot ovat kakkossijalla 52 %:lla. Opiskelija-asuntoja jätetään hakematta useasta syystä:

  • Tietämättömyys: Monet vastaajat eivät ole kuulleet opiskelija-asuntoja tarjoavista organisaatioista tai eivät tiedä niistä tarpeeksi.
  • Saatavuus: Joillakin vastaajilla ei ole opiskelija-asuntoja saatavilla asuinpaikkakunnallaan tai koetaan, että niitä pitää jonottaa pitkään.
  • Negatiiviset mielikuvat - myös virheelliset sellaiset: Monet vastaajat eivät halua asua opiskelija-asunnoissa henkilökohtaisten mieltymysten ja opiskelija-asuntoon liitettyjen negatiivisten, mahdollisesti virheellistenkin mielikuvien takia - kuten asunnon laadun, sijainnin, melun, lemmikkien sallimisen tai halun asua yksin.

Kyselyn toteutti Innolink ja siihen saatiin 424 kohderyhmään kuuluvaa vastaajaa. Kohderyhmän muodostivat tänä keväänä lukiosta tai ammatillisesta oppilaitoksesta valmistuvat alle 23-vuotiaat nuoret, jotka eivät vielä asu itsenäisesti, mutta asunnonhaku on ajankohtaista seuraavan puolen vuoden aikana. Sähköiseen kyselyyn haettiin vastaajia pyytämällä toisen asteen oppilaitoksia ja opiskelijajärjestöjä välittämään tutkimuskutsua. Tiedonkeruunäyte ei ole maantieteellisesti väestöä edustava, mutta esittää kohderyhmän näkemykset monipuolisesti eri puolilta maata. Kysely tavoitti kokonaisuudessaan 2656 vastaajaehdokasta, joista 2332 karsiutui kohderyhmää varmentavien kysymysten perusteella.

Kysely on ensimmäinen vaihe nuorten asunnonhaun strategioita selvittävästä kokonaisuudesta. Seuraavaksi saatuja tietoja syvennetään ja paneudutaan asunnonhaun toteutumiin alkusyksystä toteutettavilla teemahaastatteluilla. Haastateltavat valitaan kyselyyn vastanneiden ja siihen suostumuksensa antaneiden joukosta.

Kyselyn tulosraporttiin voi tutustua täältä.